Anabilim Dalı Tanıtım
Bilimsel gerçekleri aramak, yeni teknolojileri öğrenmek ve yeni çığırlar açan araştırmalar yapmak eğitimde yüksek kaliteyi gerektirmektedir. Bilişim alanındaki hızlı gelişmeler, yeni teknolojileri geliştirip yönetebilmek için gerekli akademik altyapıya ve uzmanlığa sahip yüksek lisans ve doktora mezunlarına olan talebi artırmaktadır. Bu talebin farkında olarak, geleceğin lider araştırmacılarını yetiştirmek için yola çıkan Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, eğitimde yüksek kalite misyonuyla 1993 yılında yüksek lisans eğitimine, 2011 yılında da doktora eğitimine başlamıştır.
Bölümümüzün eğitim politikası hızla gelişen bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, uygun dersler ve laboratuar uygulamaları desteği ile profesyonel eğitim sağlamaktır. Uluslararası deneyime sahip nitelikli öğretim üyesi kadromuz tarafından yürütülen altyapı projeleri ve çeşitli ulusal ve uluslararası projeler sayesinde bölümümüzün araştırma alt yapısını ve bilgi birikimi sürekli gelişmektedir. Bölümümüzde artan bir ivmeyle yürütülmekte olan araştırma faaliyetleri ile, etki faktörü yüksek uluslararası dergi yayınları ve prestijli uluslararası bilimsel konferanslarda yapılan sunumlar yoluyla bilim dünyasına katkı yapılmakta ve çeşitli ödüller alınmaktadır.
Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisansüstü programlarının temel amacı, geleceğin lider araştırmacı ve yöneticileri olacak olan öğrencilerimizin bilgi birikimini yeni ve ileri konularla zenginleştirmek, onları araştırmaya teşvik etmek, farklı uygulama alanları için çözümler bulunmasına yönelik olarak öğrencilerimize değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırmaktır. Yapılan bilimsel çalışmaların en prestijli uluslararası dergilerde yayınlanması yoluyla üniversitemizin ve özellikle bölümümüzün bilime katkısını arttırmak da lisansüstü programlarımızın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.
Bilgisayar mühendisliğinin yeni ve ileri konularına yönelik olarak öğrencilerimize bilgi birikimi kazandırmayı ve bu alanlarda araştırma alt yapılarını zenginleştirmeyi hedeflediğimizden dolayı, bilgi ve bilişim alanındaki gelişmelere paralel olarak lisansüstü programlarımız en uygun şekilde güncellenmektedir.
Araştırma Konuları
Bölümümüz öğretim üyelerinin araştırma alanları arasında yazılım mühendisliği, paralel ve dağıtık hesaplama - çok çekirdekli hesaplama, mikroişlemci tasarımı ve gömülü sistemler, yapay zeka, veri madenciliği, görüntü işleme, doğadan esinli hesaplama, makine öğrenimi, doğal dil işleme, bioinformatik, bilgisayar ağları, optimizasyon ve oyun teorisi sayılabilir.
Araştırma Laboratuvarları
Bölümümüz bünyesinde Windows ve Linux Tabanlı Uygulama Geliştirme ve Yazılım Laboratuarları, Yüksek Performanslı Hesaplama Laboratuarı bulunmaktadır.
Kimler Faydalanabilir?
Yüksek lisans ya da doktora programına başvuracak adayların Bilgisayar Mühendisliği ya da yakın alanlarda Lisans / Yüksek Lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir. Lisans veya Yüksek Lisans derecesini Bilgisayar Mühendisliği alanından farklı bir alanda almış olan adaylar Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı ve Enstitü Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği Bilimsel Hazırlık Programına katılırlar. Bilimsel Hazırlık Programı için 30 kredi saatinden fazlasını gerektiren adaylar lisansüstü programlara kabul edilmezler. Diğer gerekli şartlar başvuru döneminden önce Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından duyurulur.
Mezuniyet için aranan şartlar
Marmara Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen Yüksek Lisans-Doktora çalışmalarının başarı ile tamamlanması için aşağıdaki şartlar aranır:
1. Doktora tez savunmasına girebilmek için SCI-E kapsamında taranan uluslararası hakemli bir dergide en az bir adet yayın yapılmış olmalıdır. Yayınla ilgili kabul mektubu yeterlidir.
2. Tezli yüksek lisans savunması için en az bir adet ulusal kongreye sözlü sunum ile katılım veya Türkçe dergide bir yayın gerçekleşmiş olmalıdır. Bunlar için kabul yazısı yeterlidir.
3. Birinci ve ikinci maddede bahsedilen yayın(lar) ve sunum(lar) tez çalışmasından çıkmış olmalıdır.
Tamamlanmış tezlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Yüksek Lisans müfredatına buradan ulaşabilirsiniz.
Doktora programı müfredatına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu sayfa Computer Engineering tarafından en son 12.07.2017 23:53:07 tarihinde güncellenmiştir.